,

Awas! Wanita ‘Warna Rambut’ Paling Berisiko Dapat Kanser Payudara..

Awas! Wanita ‘Warna Rambut’ Paling Berisiko Dapat Kanser Payudara..

MEWARNAKAN rambut tidak sepatutnya dilakukan lebih dari enam kali setahun bagi mengelakkan kanser, dakwa seorang pakar bedah.

Profesor Kefah Mokbel
Pakar bedah payudara dari Hospital Princess Grace di London, Profesor Kefah Mokbel mendakwa wanita yang mewarnakan rambut berdepan 14 peratus lebih risiko untuk mendapat kanser payudara.

Dia menasihatkan wanita yang suka mewarnakan rambut mengelak daripada menggunakan pewarna sintetik, sebaliknya memilih bahan-bahan semulajadi seperti inai atau buah bunga mawar.
Kajian Prof Mokbel menyimpulkan: “Walaupun tugas lebih lanjut diperlukan untuk mengesahkan hasil kami, penemuan kami menunjukkan bahawa pendedahan kepada pewarna rambut dapat menyumbang kepada risiko kanser payudara.”
Dia kemudian menulis di Twitter: “Wanita dinasihatkan untuk mengurangkan pendedahan kepada pewarna sintetik rambut dua hingga enam kali setahun dan menjalani pemeriksaan payudara secara tetap dari usia 40 tahun.
“Memilih pewarna rambut yang mengandungi kepekatan minimum amina aromatik seperti PPD (kurang dari 2 peratus) adalah lebih baik.

“Penyelidikan lanjut diperlukan untuk menjelaskan hubungan antara pewarna rambut dan risiko kanser payudara dalam usaha memberikan maklumat yang lebih baik kepada wanita.


“Adalah wajar untuk menganggap pewarna rambut yang terdiri daripada ramuan herba semulajadi adalah selamat,” katanya. 

Kredit:Penmerahpress

Lazat dan menyelerakan! Resepi sup ringkas untuk meredakan selsema

Ketahui bagaimana khasiat bawang putih yang dapat menjauhi pelbagai penyakit ini, apabila anda memakannya setiap hari dengan perut yang kosong!