,

Resepi Kimchi Korea Sedap, Mudah, lagi Halal

resepi kimchi korea mudah sedap halal 09

Adakah anda merupakan penggemar makanan korea? Anda perlu merasai kimchi.Kimchi dibuat dengan penapaian, proses yang sama yang mencipta sauerkraut dan jeruk Dill tradisional. Pertama-pertama, kubis itu direndam dalam air garam masin yang membunuh bakteria yang berbahaya. Selanjutnya, bakteria Lactobacillus menukar gula kepada asid laktik, yang memelihara sayur-sayuran dan memberikan mereka yang rasa masam yang sedap. Saya akan kongsikan resepi membuat kimchi yang sedap dengan bahan-bahan yang halal.

Bahan
resepi kimchi korea mudah sedap halal 01
2 batang kobis panjang (napa cabbage)
1/4 cawan garam laut
1 sudu besar bawang putih parut
1 sudu kecil halia parut
1 sudu kecil gula
3 sudu besar sos ikan
5 sudu besar lada merah korea (gochugaru)
2 batang lobak korea (daikon)
4 pokok daun bawang

Cara
1. Potong kubis memanjang
resepi kimchi korea mudah sedap halal 02
2. Letakkan kubis dan garam di dalam mangkuk besar. Dengan menggunakan tangan, urut garam ke dalam kubis sehingga ia mula untuk melembutkan sedikit, kemudian tambah air untuk menampung kubis. Letakkan pinggan di atas dan berat ke bawah dengan sesuatu yang berat, seperti balang atau boleh biji. Biarkan selama 1 hingga 2 jam.
resepi kimchi korea mudah sedap halal 03
3. Bilas kubis di bawah air sejuk 3 kali dan longkang dalam penapis selama 15 hingga 20 minit. Bilas dan keringkan mangkuk yang anda gunakan untuk pengasinan, dan mengetepikannya untuk digunakan dalam langkah 5.
resepi kimchi korea mudah sedap halal 04
4. Membuat pes: Sementara itu, masukkan bawang putih, halia, gula, dan sos ikan di dalam mangkuk kecil dan kacau untuk membentuk pes. Campurkan gochugaru.
resepi kimchi korea mudah sedap halal 05
5. Perlahan-lahan memerah air yang tertinggal dari kubis dan kembalikan ke dalam mangkuk bersama-sama dengan lobak, Daun Bawang, dan pes.
resepi kimchi korea mudah sedap halal 06
6. Menggunakan tangan anda, perlahan-lahan campur pes ke dalam sayur-sayuran sehingga mereka bersalut.
resepi kimchi korea mudah sedap halal 07
7.  Masukkan kimchi ke dalam balang, menekan di atasnya sehingga air garam meningkat untuk menampung sayur-sayuran. Biarkan sekurang-kurangnya tersisa 1 inci. Seal balang dengan penutup.
resepi kimchi korea mudah sedap halal 08
8. Biarkan ia menapai: Biarkan balang berdiri pada suhu bilik selama 1-5 hari. Anda boleh melihat buih di dalam balang dan air garam boleh meresap keluar tudung; meletakkan mangkuk atau pinggan bawah balang untuk membantu menangkap mana-mana limpahan.
resepi kimchi korea mudah sedap halal 09
9. Semak kimchi sekali sehari, menekan ke bawah pada sayur-sayuran dengan jari yang bersih atau sudu untuk memastikan mereka ditenggelami air garam. (Ini juga mengeluarkan gas yang dihasilkan semasa penapaian.) Apabila kimchi yang rasanya cukup masak untuk citarasa anda, pindahkan balang ke peti sejuk. Kamu boleh memakannya merta, tetapi ia adalah yang terbaik selepas atau dua minggu lagi.

resepi ayam goreng pedas korea yangnyeom mudah step by step 02

Resepi Ayam Goreng Pedas Korea Yangnyeom Step By Step

resepi kuih keria keledek oren sedap tanpa bakar 00

Resepi Kuih Keria Keledek Oren Sedap Tanpa Bakar