,

Resepi Kuih Dangai Lembut Gula Melaka Paling Mudah

resepi cara membuat kuih dangai gula melaka lembut manis sedap mudahResepi Cara Membuat Kuih Dangai Bakar Gula Melaka Yang Lembut dan Sedap – Kuih dangai merupakan coconut macaroon versi malaysia. Kadang, saudara saya yang berasal dari luar malaysia menyebutnya sebagai malaysian macaroon pie. Namun, ada beberapa perbedaan kuih dangai dengan coconut macaroon. Kuih Dangai lebih harum, lebih terasa aroma bakar dan lebih terasa aroma kelapa dibanding coconut macaroon. Kuih tradisional ini diperbuat dari kelapa, gula dan tepung pulut. Jomlah simak resepi bergambar cara-cara membuat kuih dangai step by step yang paling mudah ni.

Bahan
2 cawan kelapa parut. Peras dan dapatkan santannya. Santan boleh disimpan untuk resepi yang lain)
1/2 cawan tepung pulut
2 sudu kecil gula pasir
1/4 sudu kecil garam
2 sudu besar gula melaka dicincang halus untuk taburan
minyak canola secukupnya

Cara-cara membuat kuih dangai
1. Panaskan terlebih dahulu oven hingga suhu 205 derajat celcius
2. Olesi kuali dengan minyak canola.
campur kelapa parut tepung pulut gula pasir garam resepi kuih dangai bergambar

3. Dalam mangkuk, campurkan kelapa parut, tepung pulut, gula pasir, dan garam. Kacau hingga sebati. Ambil satu sudu besar campuran tersebut, letakkan di telapak tangan. Jika sudah terasa bercampur, lanjutkan ke langkah seterusnya. Jika belum tercampur, Anda boleh tambahkan 1 sudu teh tepung pulut sedikit demi sedikit hingga sebati. Jangan tambah tepung pulut terlalu banyak karena jika berlebihan, kuih dangai akan lebih terasa tepung daripada kelapa.
4. Dalam panci, masukkan separuh campuran kelapa. Tekan dengan spatula agar panci terisi sepenuhnya agar gula tidak akan meleleh ke bahagian bawah kuali manakala penaik.
bakar kuih dangai ketuhar resepi mudah sedap
5. Taburkan gula melaka cincang pada campuran yang sudah ditekan. Sisakan kira-kira 1/2 inchi dari tepi.
6. Masukkan sisa campuran kelapa dan tekan dengan spatula seperti pada langkah no. 4
tekan campuran kelapa gula melaka kuih dangai resepi mudah sedap
7. Bakar selama 20-25 minit atau hingga tepi perangan, lembut dan rangup serta bahagian atas berwarna keemasan. Keluarkan dari ketuhar. Biarkan ia sejuk selama 10 minit supaya gula karamel mengeras dan kemudian dipotong menjadi baji. Nikmati semasa kuih dangai masih panas.

Resepi Kuih Siput Rangup dan Sedap

Resepi Ayam Percik Sos Merah Kelantan Simple, Sedap dan Mudah