,

Resepi Putu Bambu Pandan Yang Lembut dan Sedap

resepi cara buat kuih putu bambu pandan lembut

Resepi Putu Bambu Pandan Lembut – Kuih Putu merupakan salah satu dari aneka kuih tradisional yang dahulu banyak dijaja namun sekarang semakin hari semakin berkurang. Jika anda mengaku suka kuih putu bambu dan rindu untuk mencicipinya, simak resepi cara membuat kuih putu bambu pandan lembut yang paling mudah dan sedap.

Kuih putu aroma pandan yang dicetak dengan cetakan bambu merupakan salah satu kuih tradisional yang paling banyak disukai kerana aromanya yang khas, tekstur yang lembut, serta rasa yang sangat sedap. Banyak orang yang menyukai kuih putu bambu namun kesulitan mencari penjaja kue basah ini. Bagi anda yang ingin cuba membuat kuih tradisional yang diperbuat daripada tepung beras ini, simak Resepi kuih putu bambu yang mudah berikut ini.

Siapkan terlebih dahulu bahan-bahan berikut ini:

Tepung beras kering 400 gram
Parutan kelapa muda 150 gram
Gula merah 125 gram (dihiris nipis)
Air bersih 300 ml
Garam 1 sudu teh
Daun pandan 2 helai
Cetakan bambu (garis pusat 3 hingga 5 cm)
Daun pisang secukupnya

Cara Membuat Cetakan Putu Bambu

cara buat cetakan bambu putu pandan
Untuk membuat cetakan kuih ini sebenarnya sangat mudah, yang agak sukar ialah untuk mendapatkan jenis bambu (bambu) yang baik untuk cetakan kuih tersebut. Jenis bambu yang bagus ialah dari jenis yang nipis dengan diameter bahagian dalam sebesar 3cm dan potonglah dengan lubang sedalam 8cm. Kemudian cucilah sampai benar-benar bersih baik luar maupun dalamnya, dan dijemur beberapa hari sampai bambu berwarna coklat atau tidak hijau lagi.

Setelah menyiapkan bahan-bahan tersebut, ikuti resepi kuih putu bambu aroma pandan berikut ini langkahnya:
1. Didihkan air yang telah anda siapkan menggunakan periuk. Masukkan garam dan daun pandan. Aduk sebentar. Tunggu sehingga air menjadi suam kemudian matikan lagi.

2. Sediakan bekas untuk mengacau adunan, tuang tepung beras di dalamnya. Kemudian, tuang air yang telah anda hangatkan pada langkah pertama. Tuang air tersebut sedikit demi sedikit. Sambil terus menuang air, aduklah secara perlahan sehingga terbentuk butiran-butiran halus.

3. Sediakan penapis yang kasar untuk menapis adunan tersebut. Gosok-gosokkan sehingga terbentuk butiran yang sangat halus.

4. Sediakan acuan bambu, masukkan adunan hingga mengisi setengah cetakan. Beri keping gula di tengahnya. Tutup menggunakan adunan kembali. Beri sisa ruang sedikit agar adunan dapat mengembang.

5. Sediakan kukusan untuk mengukus. Lapisi loyang menggunakan daun pisang. Kukus kuih putu bambu ini selama kira-kira 10 minit. Kemudian, angkat dan keluarkan dari acuan bambu.

6. Hidangkan kuih bambu selagi masih hangat. Agar lebih sedap, taburkan dengan parutan kelapa muda.

Bagaimana resepi ini sangat mudah dan sedap? Membuat kuih tradisional berbahan tepung beras ini mudah kan? Ya, resepi membuat kuih putu bambu pandan ini sangat mudah anda lakukan. Cukup dengan mengikuti langkah yang sudah saya sebutkan, anda boleh membuat kuih putu bambu pandan kegemaran anda dengan mudah.

resepi putu bambu pandan mudah sedap lembut

Resepi Biskut Nestum Rangup dan Sedap