,

Resepi Kek Lembab Bakar Chef Zubaidah

Resepi kek coklat lembab bakar yang dipopulerkan oleh Chef Zubaidah memang menjadi rasa kegemaran banyak orang. Pembuatannya juga berbeza dengan kek coklat kukus yang sebelumnya sudah kami bahagikan iaitu dengan di bakar. Jenis kek bakar memang hampir semuanya itu popular kerana sudah terbukti rasanya yang lembab dan enak terutama rasa coklat. Namun masih banyak yang malas untuk belajar membuat sendiri dari kek coklat bakar itu kerana masyarakat mengira membuatnya itu susah. Buang jauh-jauh apa yang anda fikirkan seperti itu kerana saya yakin anda pasti boleh membuatnya sendiri.
resepi kek coklat lembab bakar chef zubaidah sukatan cawan
Kek coklat bakar ada juga yang rasa keju namun anda boleh pelajari itu suatu hari nanti. Dalam pembuatannya juga boleh dicampurkan dengan berbagai macam jenis seperti kacang mete, kacang almond, walnut, meises dan lain-lain yang boleh sebagai toping brownies. Anda yang hobi berkelah ataupun menikmati waktu santai dengan ngemil sesuatu maka pas sekali jika menyediakan kek ini. Selain rasanya yang bersahabat tuk semua orang tetapi juga anda boleh nikmati pada saat-saat apapun ya seperti waktu santai ataupun berkelah tadi.

Bahan untuk membuat kek coklat lembab bakar

120 gram tepung terigu
150 gram gula pasir
200 gram dark coklat, potong-potong
200 gran margarin
3 butir telur ayam
1/4 sudu teh garam
kacang badam / walnut / mete secukupnya sesuai selera

Cara membuat kek coklat lembab bakar
Lelehkan mentega dengan api kecil, lalu masukkan potongan dark coklat dan garam. aduk hingga meleleh, ketepikan.

Pukul telur hingga mengembang, boleh gunakan pengadun. Lalu masukkan tepung terigu, gula pasir kedalam kocokan telur tersebut. Aduk hingga merata.

Masukkan sedikit kacang almond maupun yang lainnya sesuai selera. tapi ingat sisakan agar nanti boleh buat taburan / toping. Kacau lagi hingga merata.

Tuang adunan mentega dan coklat yang sudah dikerjakan masa pertama sebelum ini. kacau lagi supaya sama rata.

Olesi cetakan brownies dengan mentega dan alasi dengan kertas roti. Lalu tuangkan adunan ke dalamnya.

Taburkan dengan sisa bahan taburan sebagai pengias / toping diatasnya. Kemudian, bakar dalam oven selama 45 minit atau sekira sampai matang, gunakan oven dengan suhu 170 darjah celcuis.

Ni baru kek coklat bakar gebu dan betul betul lembab. Petua dia, guna cup/cawan yg sama untuk sukat ea. satu cawan yg sama tuk semua sukatan guna cawan. Walaupun proses resepi kek coklat bakar yang lembab ala Chef Zubaidah tersebut cukup menyita waktu namun setelah anda menyantapnya nanti pasti tidak akan membuat anda penghalang malahan nanti pasti ingin membuatnya lagi. Semua kekangan ataupun permasalahan anda dalam membuat masakan akan terasa gampang jika anda membacanya dengan teliti dan berhati-hati apabila menakar bahannya. Kalau begitu saya pamit undur diri dulu, anda juga boleh pelajari Resepi mudah dan sedap lainnya.

5 Resepi Kek Lapis Coklat Kukus Paling Kegemaran

4 Resepi Dodol Periuk Noxxa Paling Lazat