,

Resepi Bahulu Cermai Tradisional Coklat Rice Mat Gebu!

resepi cara membuat kuih tradisional bahulu cermai coklat rice mat gebu sukatan cawanResepi Cara Membuat Kuih Tradisional Bahulu Cermai Coklat Rice Mat Gebu Sukatan Cawan – Kini, walaupun banyak resepi makanan barat yang mudah dibuat, kuih tradisional tetap menjadi idola bagi masyarakat malaysia. Salah satunya adalah kuih bahulu cermai. Kuih tradisional ini sudah menjadi kebiasaan bagi masyarakat kita untuk dihidangkan di hari-hari istimewa seperti hari raya aidilfitri, hari perkahwinan dan hari besar lain.

Saat ini, bahulu cermai mempunyai banyak variasi rasa. Namun, saya akan berkongsi resepi kuih bahulu cermai versi tradisional yang ditambah coklat rice dan parutan limau purut agar terasa lebih sedap. Kuih bahulu tradisional ini sangat mudah dibuat kerana bahan-bahan utamanya sangat mudah ditemui, seperti tepung gandum, gula, dan telur.

Agar bahulu senantiasa gebu dan tidak mudah melekat pada loyang acuan, sebaiknya loyang dipanaskan terlebih dahulu kemudian sapukan minyak pada loyang sebelum adunan bahulu diletakkan ke dalam loyang. Jomlah semak resepi membuat bahulu cermai tradisional mat gebu yang sedap! Agar lebih mudah, resepi ini dituliskan dengan sukatan cawan.

Bahan
1 cawan telur (pecahkan telur kemudian masukkan hingga penuh 1 cawan
1 cawan gula
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh esen vanila
coklat rice dan parutan oren purut secukupnya

Cara membuat bahulu cermai coklat rice
Ayak tepung gandum 3 kali.
Panaskan loyang terlebih dahulu dengan cara memasukkan loyang ke dalam oven dengan suhu 150 darjah celcius.
Campurkan telur, gula, dan esen vanila ke dalam mangkuk yang lebih besar. Campur dengan mixer hingga mengembang.
Jika campuran telur, gula dan esen vanila sudah mengembang, masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Gaul terus menerus dengan sendok kayu hingga sebati. Kemudian masukkan coklat rice dan parutan oren purut.
Sapukan minyak pada loyang acuan kemudian masukkan adunan tadi pada acuan. Bakar di dalam oven sehingga bahulu masak. Lakukan berulang seperti itu sehingga semua adunan habis.
Bahulu cermai coklat rice siap disajikan

4 Resepi Salad Buah Sihat Paling Lazat Untuk Diet

Resepi Kuih Talam Suji Pandan Sukatan Cawan